Cum sunt oamenii la tine in sat?

Dragi prieteni, de multe ori invatam din experientele celor din jurul nostru sau din diferite situatii pe care le intalnim in viata noastra. Ne-am gandit astfel sa impartasim cu voi cateva povestioare auzite, care pe noi ne-au inspirat pozitiv, constructiv. Deci, daca aveti nevoie de ceva care sa va ridice spiritul, trage-ti cu ochiul la “Povestiri inspirante” ;)

Se spune ca odata, undeva in lume, un om s-a mutat intr-un nou sat. Necunoscand prea multi oameni din zona unde se afla noua sa casa, el nu stia cum vor fi noii lui vecini. S-a gandit atunci sa il intrebe in primul rand pe un calugarul budist care locuia in imprejurimi.

Ca sa ii poata raspunda cat mai bine, calugarul i-a adresat si el o intrebare:

-Cum erau oamenii in satul in care ai locuit inainte?

-Erau groaznici! raspunse noul venit. Erau niste oameni ce aveau tot felul de obiceiuri ciudate si niciodata nu m-am inteles bine cu ei.

Atunci calugarul i-a raspuns:

-Si aici sunt la fel.

In timpul intalnirii dintre cei doi, un alt barbat a venit care si el de curand se mutase in sat. El a venit sa il viziteze pe calugar, avand la randul lui aceeasi curiozitate:

-Cum sunt oamenii in satul acesta?

Pastrand mereu o atitudine calma si relaxata, calugarul i-a adresat aceeasi intrebare ca si primului venit, iar omul i-a raspuns sincer:

-Erau oameni foarte buni. Intotdeauna ne-am ajutat la nevoie.

Atunci calugarul i-a spus:

-Si aici sunt la fel.

Bineinteles ca primul vizitator a ramas uimit si a reactionat:

-Cum se poate una ca asta? Mie mi-ati spus ca oamenii din acest sat sunt rai, iar lui ii spuneti ca sunt oameni buni!

Cu simplitatea sa caracteristica, calugarul i-a zis:

-Oamenii sunt asa cum ii vezi tu.

Cred ca fiecare dintre noi a avut ocazia sa intre intr-un colectiv nou, fie la scoala sau la locul de munca, etc. Atunci, de multe ori avem tendinta sa ii categorisim pe noii colegi (sau profesori, sefi) in functie de ce spun unii sau altii. Insa fiecare vede prin prisma sa si de aceea este posibil ca sa perceapa noul mediu in care au intrat intr-un mod foarte similar mediului din care tocmai au plecat. E important totusi ca inainte sa-i judecam pe ceilalti, putem sa ne usuram aceasta trecere si sa ne imbunatatim modul de adaptare daca ne gandim mai bine ce putem schimba la noi pentru binele celorlalti, si sa actionam prin a fi primii care ofera neconditionat celorlalti, inainte sa asteptam sa primim ceva.

Sper ca aceste randuri sa va fie de un folos in viata de zi cu zi si sa va aduca bucurie :)

Raluca O.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *